DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

2-3 Yaş Oyunları

 

         2-3 yaş Oyunları

            2 yaş çocukları genellikle bireysel oyunlar oynarlar. Oyuncaklarını paylaşmayı tercih etmeyebilir ve oyununa karışılmasından hoşlanmazlar. Bu yüzden çocuğunuza sürekli komutlar vermek yerine 'onu taklit' edebilirsiniz veya 'onun sizi yönlendirmesini' isteyebilirsiniz.

* Birlikte Resim Yapma ;  eğer çocuğunuz paylaşmayı sorun etmiyorsa tek bir boya kutusuyla çalışabilirsiniz. ancak elinize aldıgınız boyaları sizden alıyorsa 2 farklı boya kutusu kullanmalısınız. Paylaşma konusunda çocuklar bu yaşta zorlanmamalıdır.

büyük boş bir kağıda çocuğunuzun sizden çizmenizi istediği şeyleri çizerek eğlenebilirsiniz. Çocuğun istediklerinin yapıldığı bu oyun stres azalmasına, iletişimin kuvvetlenmesine ve kendine güvenin gelişmesine fayda sağlayacaktır.

* Benim gibi yap oyunu; bu tarz oyunlar empatinin temelini oluşturur. Seçeceğiniz oyuncaklar çocuğunuz her gün oynadıklarından olursa çocuğunuz sizin dediğinizi yapmak yerine kendi başına oynamayı tercih edebilir. Bu etkinlikler için oyuncakların haricinde materyaller edinmek ve oyununuz bittiğinde kaldırmanız gerekebilir.

Farklı renk lastikleri parmaklarınıza geçirebilir ve çocuğunuzun da sizinki gibi yapmasını isteyebilirsiniz.

Farklı renk ponponları veya topları bir bardağa doldurabilirsiniz. Örneğin sadece mavileri doldurduysanız çocuğun da mavileri doldurmasını isteyebilirsiniz.

ikimizinki de aynı oldu. aferim sana. çok iyi topladın vb. ifadelerle davranışı pekiþtirmek çocuğun istenileni yapma eğilimini arttıracaktır.

* Bantlara atılan toplar;  bu oyunu oynarken renk ya da koordinasyın çalışılabilir. Ya da sadece eğlenmek ve çocuğunuz pozitif enerji yüklemesi için oynanabilir.

* Kurtarma oyunları; empatik oyunlardır. Hayvan karakterler ya da minyatür insanlar iplerden ya da bantlardan kurtarılabilir. Bu kurtarma işlemi çocuğun motor becerileri ve problem çözme becerisini geliştirir.

Aynı zamanda karakterlerin konuşturulması; 'teşekkür ederim, rica ederim' gibi sosyal becerilerinde gelişmesini sağlar. Karakterlerin 'arkadaş olalım mı? beni kurtardın, teşekkür ederim' gibi konuşturulması çocuğun hayal dünyasını geliştirir. Yaratıcı oyun dünyası olan çocuklar, çocuklukta ve ergenlikte de teknoloji bağımlısı olmazlar.

* Çocuğunuza özgürlük alanı tanımak; çocuğunuz seçim hakkı tanımak agresyonunun azalmasına ve kendine güveninin artmasına sebep olur. Ancak bu seçeneklerin sınırları belli olmalıdır. Örneğin 2 farklı çorap arasından hangisini giymek istersin? ya da önce çorba mı içeceksin salata mı yiyeceksin? Mavi tokanı mı yeşil tokanı mı takalım? vb.

çocuğun çorap giyeceği ebeveyn tarafından belirlenmiştir. Ancak hangi çorabı giyeceği konusunda çocuk özgürdür.

ıleri de kendi yolunda emin adımlarla yürüyen bir birey olması için bu küçük tercihler önemlidir.

Unutmayın çocuğunuzla yaşadığınız her an ilerisi için bir yatırım.

 

Psk Sinem Dizdaroğlu