OYUN TERAPİSİ
Çocuklar dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar oyun oynayarak büyürler. Oyun çocuklar için bir iletişim aracıdır ve evrenseldir. Oyun çocuğun gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Küçük çocuklarda her türlü travmanın yıkıcı etkilerini ortadan kaldırmak için oyun terapisi kullanılabilir.
Sözcükler yetersiz kaldığında...
Çocuklar yetişkinler kadar kendilerini ifade edemezler. Bu nedenle yetişkinlerde uygulanan terapi ve danışmanlıklar çocuklarda uyuglanamaz. Oyun terapisi çocuğun duygusal, psikolojik veya mantıksal sorunlarını çözebileceği, kendini iyileştirebileceği bir süreçtir.
Oyun Terapisi Nedir ?
Oyun terapisi, çocukların kelimeler yerine oyun ve oyuncaklarla kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilmeleri sağlayan bir terapi çeşitidir. Bu yöntemle, tıpkı yetişkinlerin terapi sırasında problemlerini konuşarak anlattığı gibi çocukların da kendilerini oyunlar yoluyla ifade etmeleri amaçlanır.
Otizmli çocukların duygusal gelişimleri ve kendilerini ifade etmelerini sağlamakta da oldukça etkili bir yöntemdir.
Oyun Odasında Neler Olur ?
Terapi seansında çocuğun duygularını rahatça yaşayabileceği bir ortam sağlanır. Çocuk, yaşadığı duyguları ister ifade eder ister oyun aracılığıyla canlandırır.
Örneğin; kurallar ve sınırlar ile ilgili sorun yaşayan çocuklar; oyuncaklarla engelleme, kutuya kapatma, ağ atıp hapsetme vb. oyunlar ile sınırları tekrar deneyimler ve sonunda kabullenir. Terapi seansı çocuğun durumlar üzerinde düşünmesine ve mantıklı sebepler bulmasına olanak sağlar.
Anne ve babasıyla empati sorunu yaşayan çocuklarla yer değiştirme oyunu oynanabilir. Bu durumda terapist yaramaz bir çocuk olur. Çocuk ise ebeveyn olur. Böylece çocuğa farklı bir açıdan bakmak ve başkalarının duyguları anlamak konusunda olgunlaşmış olur.
Terapi odasında probleme yönelik daha bir çok oyun oynanır. Çocuğun içsel dünyasında mücadele ettiği duygusal olaylar bir araya toplanarak oyun yaratılabilir.
İlişki Kurmak Neden Önemlidir ?
Yetişkinlerde çocuklarda güvenmeye ihtiyaç duyar. Kaygılarımızdan korkularımızdan kurtulmanın yolu budur. Terapist; çocuğun oyuncak seçimine saygı duyar ve onunla arasında yakın bir bağ kurmak ve güven vermek için birlikte oyun oynar. Bu durum sağlandığındaysa terapi başlar.
Terapistin Görevi Nedir?
Terapistin görevi çocuğa '' seni olduğun gibi kabul ediyorum ve anlıyorum'' mesajını vermek; çocuğun terapi ortamında sorunlarını çözmesine eşlik etmektir. Gerekli durumlarda ailenin evde birlikte yapacağı etkinlikler için önerilerde bulunulabilir. Bazı durumlarda aile bireyleri de terapi seansına katılabilir.
Oyun Terapisinin Çocuğa Faydaları Nelerdir ?
Çocuğun problem çözme becerisini geliştirir
Özgün kişilik gelişimine katsı sağlar
Davranış problemlerinde ve dürtüsellikte azalma sağlar
Çocuk ve ebeveynler arasında iletişimi güçlendirir
Çocukta konuşma ve dinleme becerileri artar
Her türlü psikolojik kökenli problemin çözümlenmesine fayda sağlar
Duygusal Zeka (EQ) gelişimini destekler
Hangi Durumlarda Oyun Terapisine Başvurulabilir?
Kardeş kıskançlığı
Yemek yeme sorunları
Uyku bozuklukları
Obsesif Kompulsif bozukluk (takıntılı düşünce ve takıntılı davranış bozukluğu)
Depresyon
Kaygı ve Korkular
Dikkat eksikliği ve/ya hiperaktivite bozukluğu
Öfke kontrol bozukluğu
Bağlanma ve ayrılma problemleri
Özgüven ve sosyal beceri
Agresyon ve saldırganlık
Yaygın Gelişimsel Bozukluk
Ailede yaşanan çatışma,boşanma yada ayrılık
Duygusal, fiziksel ya da cinsel taciz
Sevilen birinin ölümü yada hastalığı
Dikkat eksikliği ve/ya hiperaktivite bozukluğu
Öfke kontrol bozukluğu
Bağlanma ve ayrılma problemleri
Özgüven ve sosyal beceri
Çekingenlik ve utangaçlık
Özgül öğrenme güçlüğü
Okul problemleri
Dil ve konuşma güçlüğü
Arkadaş edinmede güçlük